Liefde, heb mij lief, helpen, liefhebben

 

‘Heb mij lief als ik het het minst verdien, want dan heb ik het het hardste nodig’ 

Als mens, als sociaal wezen, heb je het te allen tijde nodig om je begrepen, gezien en geaccepteerd te voelen. In goede tijden, maar ook -en juist extra- in slechte tijden. Ontbreekt het langdurig aan (zelf)liefde of (zelf)respect dan raakt de voorraad liefde uitgeput. Zelfzorg verdwijnt, (zelf)destructie komt ervoor in de plaats. Duurt dit langer, dan ontstaat een fysiek, emotioneel en sociaal isolement. ‘Help’ zeggen is dan steeds moeilijker.

Heb je een naaste die depressief of verslaafd is, door een langdurige periode van verdriet gaat, geestelijk of fysiek lijdt of het verkeerde pad op is gegaan, dan kan het voorkomen dat jij uitgeput raakt. Je hebt al zóveel gegeven, geregeld en opgeofferd, dat je het niet meer ziet zitten voor diegene te zorgen. Jouw levensenergie raakt op en je voelt dat het tijd wordt dat de ander zijn eigen verantwoordelijkheid gaat nemen voor zijn eigen ellende. 

Natuurlijk heb je gelijk. Iedere volwassene is verantwoordelijk voor zijn eigen leven. De ander heeft zelfs recht op zijn eigen ellende. Wat het leven van jou vraagt is niet de ander te redden. Het leven vraagt van je dat je goed voor jezelf zorgt zodat je alle liefde die je in je hebt kunt geven, zelfs als je de ander niet altijd begrijpt.

Houd van mij op mijn slechtste momenten

Door depressie, verdriet en lijden kan je naaste grillig en doelloos worden. Het overzicht is weg. Het leven is een oefening van moed en volhouden geworden en één diepe duisternis. Hij raakt verdwaald en weet niet hoe hij liefde moet krijgen. 

Heb mij lief

Het lijkt misschien oneerlijk dat iemand die je zoveel ellende en overlast bezorgt om jouw liefde vraagt. Maar vergeet nooit: juist in momenten van grote duisternis en storm heeft hij je gezelschap nodig, je oprechtheid, je begrip en je tederheid. Ben er, geef ruimte aan zijn verhaal, laat weten dat je hem niet laat vallen. Dat is op dat moment de enige manier om iemand te helpen die de weg kwijt is. Je hoeft hem niet te redden. Maar geef liefde, onvoorwaardelijke liefde. Dat is het enige dat hij nu meer dan ooit nodig heeft.

Wat is dan liefde?

Liefde is het zuiverste gevoel dat een mens kan voelen. Dit gevoel komt rechtstreeks uit je hart en ziel, zonder wrok, zonder pijn, zonder voorwaarden en zonder onderbreking.

Geef alle liefde die je in je hebt

Zelfs als je het niet gelooft, is jouw naaste jouw liefde waard. Houd gewoon van hem, zelfs als hij het niet verdient. En, heel belangrijk, verwacht niets terug. Zich geliefd voelen, zich gehoord, gezien en begrepen voelen is een eerste stap voorwaarts om zich weer te kunnen gaan ontwikkelen. 

Ook jouw zelfzorg is belangrijk

Wil je er graag zijn voor je naaste, maar lukt het niet omdat je zelf veel verdriet meedraagt? Omdat je moedeloos en uitgeput bent, bang en bezorgd? Ook jij hebt een luisterend oor nodig. Zoek steun bij vrienden en familie. Ook een coach kan je weer op weg helpen. Vraag hulp. Ook jij verdient liefde.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.