De vijf talen van de liefde, Wieteke Snijder coaching en advies, liefdestaal, keuze, relatie, partner, kus

De vijf talen van de liefde

Afhankelijk van hoe je als mens in elkaar steekt, ervaar je de liefde van een ander. Ieder mens heeft voorkeur voor zijn eigen liefdestaal: de taal van de liefde die je het beste kunt verstaan en waardoor je zeker weet: ik ben geliefd.

Jouw liefdestank

Als kind ontvang je idealiter liefde en geborgenheid, genegenheid, complimentjes, bemoediging, cadeautjes en doe je dingen samen met je ouders, die heel veel voor je doen en er alles voor overhebben om jou gelukkig te maken. Onbewust vullen ze hiermee jouw emmer met liefde, jouw liefdestank. 

Ook in relaties

In relaties werkt het precies zo. Maar doordat mensen verschillend zijn en uit verschillende achtergronden komen, is het niet vanzelfsprekend dat ze de taal van liefde van hun partner kunnen verstaan of juist de moedertaal van liefde van hun partner spreken. 

Moedertaal van de liefde

Relatietherapeut Gary Chapman onderzocht het principe van de gevulde liefdestank en onderscheidt vijf moedertalen van de liefde:

1 – het geven van het beste deel van onze tijd

2 – bemoedigende woorden

3 – cadeaus

4 – hulpvaardigheid, dienen

5 – lichamelijke aanraking

Liefdestaal effectief gebruiken

Elke dag kun je besluiten om je partner wel of niet lief te hebben. Als je ervoor kiest lief te hebben, zal dit emotioneel gezien het meest effectief zijn wanneer je de liefde uit op een manier die je partner verstaat. 

Ontdek jouw taal van de liefde 

Om je eigen liefdestank en die van je partner gevuld te houden, is het handig om te onderzoeken welke liefdestaal jij verstaat en welke taal van de liefde je partner verstaat. Wanneer je eenmaal hebt ontdekt wat de liefdestaal van je partner is en daarnaar handelt, zal de liefdestank van je partner gevuld raken en kun je verzoeken doen om zelf ook diens liefde te ervaren.

‘Kiezen voor liefde wist het verleden niet uit, maar maakt de toekomst wel anders.’

Wil jij ook vanuit liefde communiceren met je partner? Ontdek jouw liefdestaal en die van je partner en laat jullie relatie bloeien. Wil je meer informatie of samen oefenen? Neem contact op voor een gratis kennismakingsgesprek.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.