wolf, wolven, angst, liefde, Wieteke Snijder, coaching en advies, relatiecoach, relatie, liefde, kiezen

De wolf. Kies je voor angst, of kies je voor liefde?

Een oude Cherokee Indiaan leert zijn kleinzoon over het leven. ‘In mij woedt een hevige strijd,’ zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een verschrikkelijk gevecht. Het is de strijd tussen twee wolven.

Eén van deze wolven is erg negatief. Hij is boos, nijdig, afgunstig, doet heel zielig, is gierig, arrogant, heeft zelfmedelijden, voelt zich schuldig en minderwaardig, is haatdragend, hij liegt en bedriegt, is ijdel, kijkt op anderen neer en is egoïstisch.

De andere wolf is goed. Hij is blij, tevreden, liefdevol, hoopvol, kalm, nederig, vriendelijk, welwillend, begripvol, gul, eerlijk, heeft mededogen en vertrouwen.

Deze strijd speelt zich af in mijn innerlijk, maar ook in jou – en eigenlijk in alle mensen.

De kleinzoon laat dit op zich inwerken, kijkt een poos in het vuur, en vraagt zijn grootvader: ‘Welke wolf in mij gaat winnen?’ De oude Cherokee antwoordt: ‘Degene die jij voedt.

Overleven

Als jong kind ben je afhankelijk van anderen om te overleven. Er is je veel aan gelegen om geliefd, verzorgd en beschermd te worden. Wanneer dit ontbreekt of te weinig aanwezig is, grijpt het tekort aan liefde zijn kans. De angst is geboren.

Liefde of angst

In ieders mensenleven is elke handeling, elke intentie, elke gedachte een uiting van liefde of een schreeuw om liefde. Waar liefde is, is geen angst. Waar angst is, is geen liefde. Er is maar plek voor één tegelijk. 

Jij kunt zelf kiezen

Als je je dit realiseert, heb je elk moment een keuze. Je kunt kiezen om de liefde te voeden of de angst. Jouw reactie op wat er in je leven gebeurt kun je zelf sturen. Je kunt ervoor kiezen de liefde als intentie in te zetten. Wat je verder zult kunnen ervaren is, dat als je dit bij jezelf herkent, je dit ook in anderen kunt herkennen. Je zult ervaren dat je milder wordt in je oordeel over het irritante gedrag van een ander als je je realiseert dat iedereen niets ander wil dan zich gehoord, gezien en geliefd te voelen.

Welke wolf verkies jij te voeden?

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.