Wieteke Snijder, coaching, relatiecoach, Ede, liefdesgeluk, ingrediënten voor een goede relatie, intimiteit, vriendschap, seksualiteit, vrijen, vrijheid, veiligheid

Ingrediënten voor liefdesgeluk

Liefde is een werkwoord, zeg ik altijd. Je hebt in de liefde geen andere keuze dan investeren in je relatie of afscheid nemen. Als je kiest voor investeren in je liefdesgeluk, waar investeer je dan in en hoe pak je dat dan aan?

Jezelf vormen tot onderdeel van een liefdeskoppel gaat niet zonder slag of stoot. Omdat je allebei met je eigen verleden en kwetsbaarheid aan de relatie begint en tegelijkertijd veel voor de Liefde overhebt, begint het spel van geven en krijgen. De relatie krijgt vorm vanuit de voorbeelden in de liefde die jullie beiden gekregen hebben en vanuit jullie eigen overlevingsmechanismen. De dynamiek die jullie hierin aanbrengen, bepaalt voor een groot deel hoe je met elkaar omgaat. Hoe je afstemt, ruimte geeft, je gevoelens en verwachtingen communiceert, je ongenoegen ventileert, concessies doet.

Liefdesgeluk ‘doen’ 

Er is veel onderzoek gedaan naar de ingrediënten van een succesvolle relatie. En hoewel in ieder onderzoek de termen en inhoud een beetje verschillen, zijn er grote gemene delers aan te wijzen. En wat blijkt? Voor een duurzame en gelukkige relatie is het nodig dat je realistische verwachtingen hebt, elkaars eigenheid respecteert, intimiteit binnen je relatie koestert en elkaar steunt en bemoedigt. Maar hoe ‘doe’ je dat?

Realistische verwachtingen

Vanuit je eigen blik op de wereld heb je bewust of onbewust een heleboel verwachtingen. Ook over wie je bent, hoe relaties eruit horen te zien, wat je partner voor je zou (moeten) betekenen, wat liefde is. In een goede liefdesrelatie horen daar realistische verwachtingen bij. Je realiseert je dat pijn en tegenslag bij het leven horen, net als geluk en genieten. Dat je allebei mensen bent met kwaliteiten en gebreken. En dat het leven ondanks toewijding en inspanning niet altijd maakbaar is. Je kunt elkaar door en door leren kennen als je je verwachtingen en verlangens blijft communiceren. Zo blijf je nieuwsgierig naar elkaars binnenwereld en blijft de verbinding sprankelend.

Elkaars eigenheid respecteren

Het lijkt een open deur, maar een liefdeskoppel bestaat uit twee verschillende, unieke, individuele personen met ieder leuke en minder leuke kanten. Juist die verschillen maken de ander aantrekkelijk en tegelijk strontvervelend. De kunst is om die tegenstelling helemaal te omarmen en accepteren dat je elkaar nooit volledig zult begrijpen en dat dit oké is. Dat je soms compromissen moet sluiten, maar dat je als koppel altijd twee individuen blijft die een balans moeten zoeken in ruimte en tijd samen én apart doorbrengen.

Intimiteit koesteren

In je relatie eer je elkaar door je door middel van vriendschap, aanraking en seksualiteit je zonder schaamte of reserve figuurlijk en letterlijk bloot te geven. Om regelmatig intiem verbonden met elkaar te kunnen zijn, is allereerst veiligheid nodig. Om veilig te kunnen zijn, is vrijwilligheid nodig, onvoorwaardelijk vertrouwen, gelijkwaardigheid en eerlijkheid. De natuur helpt een handje mee, want bij knuffelen, vrijen en prettig lichamelijk contact maakt je lichaam hormonen aan die je laten ontspannen, waardoor je positief gedrag laat zien, wat vertrouwen in de hand werkt en de verbondenheid weer laat groeien. Mooi geregeld, toch?

Elkaar steunen en bemoedigen

Zoals ik al zei: Liefde is een werkwoord. Een intieme relatie houd je gezond en levend door in vertrouwen je allebei in te zetten, geduld te hebben en vol te houden. Trouw te zijn en te geloven in de bewuste keuze voor elkaar, die je niet laat ondermijnen door tegenslag. Dat klinkt helemaal niet romantisch, maar dat is het uiteindelijk wel. Omdat je elkaars eigenheid respecteert, intiem bent samen en realistische verwachtingen koestert, kun je elkaar door dik en dun steunen en als dat nodig is ook effectief en constructief ruzie maken. Elkaar bemoedigen, betrokken zijn bij elkaars leven, elkaar door en door kennen… Het helpt om tegenslagen het hoofd te bieden en samen orkanen te weerstaan.

Willen jij en je partner ook investeren in je relatiekwaliteit en deze pijlers op orde krijgen? Zet nu de eerste stap. Neem contact op voor een gratis oriēntatiegesprek en ga samen voor ultiem liefdesgeluk!

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *