aanpassen, Wieteke Snijder coaching en advies, communicatie, ontwikkeling, trauma, ten koste van jezelf

Aanpassen ten koste van jezelf

Het leven vraagt veel van ons allemaal. In de maatschappij gelden vele geschreven en ongeschreven regels waaraan je ‘moet’ voldoen, of je je wilt aanpassen, wil je niet buiten de norm vallen. 

Als mens zijn we van nature sociale dieren die de behoefte hebben om ons gezien, gehoord en gewaardeerd te weten door onze soortgenoten. Andere mensen dus. Om te voorkomen dat we onszelf buiten de groep plaatsen, willen we om het hardst meedoen. Meedoen geeft ons een veilig gevoel. Je bent oké, je hoort erbij.

Aanpassen 

Als je niet aan de norm voldoet, val je buiten de groep. Iedereen kent voldoende voorbeelden om te weten dat het buiten de groep oncomfortabel is. Wie is niet eens in het leven uitgelachen, buitengesloten, genegeerd, gekleineerd? Dat gevoel is akelig. Je doet er alles aan om dat gevoel niet (meer) te hoeven voelen.

Pijn

Toch voel je de pijn op den duur. Want je aanpassen gaat ten koste van jezelf, je eigenheid. Steeds als je je aanpast, al is het maar een kleine beweging, druk je als het ware steeds een stukje van jouw uniciteit aan de kant. Dat kan zich gaan wreken in angsten, eenzaamheid, boosheid en ten slotte in lichamelijke signalen en ziekte.

Levensenergie

Elke keer dat je afwijkt van jouw blauwdruk, bij wie jij ten diepste bent en een ander een plezier doet, voldoet aan de norm, voldoet aan het ideaalplaatje, gaat het ten koste van jouw levensenergie. Dat gaat veelal ongemerkt. Het kan heel goed zijn dat je ondertussen helemaal niet meer weet of in de gaten hebt dat je überhaupt tegen je eigen natuur ingaat en je grenzen overschrijdt. 

Naar binnen

.Om erachter te komen wat je systeem je wil vertellen, is het nodig om letterlijk erbij stil te staan welke signalen je van je lichaam krijgt en waarop die kunnen duiden. Want ook je lichaam wil je duidelijk maken dat je van je eigen kern bent afgedwaald. Dat er aanpassing nodig is, maar nu ten gunste van jouzelf. Dat kan niet als je de symptomen blijft negeren of verdoven. Dat kan wel door open te staan, de stilte op te zoeken en in je lichaam te voelen wat er in je leeft.

Spannend

Weer gaan voelen, waarnemen, zitten met wat er is, kan spannend zijn. Omdat we gewend zijn met ons hoofd keuzes te maken en door te rennen, kunnen we de stilte soms zelfs moeilijk verdragen. We weten immers nooit welke emoties er tevoorschijn kunnen komen. Doodeng!

De enige weg

Toch is waarnemen wat er in je leeft en gevoeld wil worden, de enige weg naar heling en een energiek leven. Het kan best een poosje duren voor je weer contact kunt maken met je kern. Het is geen quick fix en niemand anders kan het voor je doen. Maar je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je onderzoeken welke weg er voor jou naar binnen is? Neem contact met me op, dan gaan we samen op reis.

Recommended Posts

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *